Kidnappad uppmärksamhet

Det pågår en ständig kamp om vår uppmärksamhet och den blir ofta kidnappad av mejl, FaceBook, Instagram, YouTube eller Twitter. När vi blir splittrade sjunker effektiviteten under arbetstiden markant. Vi missar också tid tillsammans i direkta möten när alla sitter med blicken ner på sin skärm. Vad är det egentligen som händer? Proteas spaningar på vår samtid fortsätter med detta avsnitt om vår kidnappade uppmärksamhet.


 


 

 

Vi ser oss själva som avancerade varelser med förmågor till förståelse, beslut och mycket mer. Men på många sätt är vi bara ett däggdjur som alla andra. Instinkter som utvecklats under årtusenden styr i hög grad vårt beteende även idag.

Detta faktum utnyttjas av utvecklare av appar och spel som kidnappar vår uppmärksamhet. Här följer några exempel.

  1. Jag kanske går miste om något spännande eller ett fantastiskt erbjudande om jag inte har koll på flödet eller prenumererar på ett nyhetsbrev till.
  2. Vinst ibland triggar motivationen maximalt. Hur många mejl har jag fått under mötet? Hur många ”likes” har jag fått på mitt senaste foto? Detta är samma mekanism som gör enarmade banditer spännande.
  3. Social acceptans, vi vill så gärna bli accepterade i olika grupper. Det är grunden för vår överlevnad (eller var i alla fall det för 10.000 år sedan i vildmarken). Det får oss att jaga ”likes” och ständigt öppna appen för att se om någon tycker om mig.

Om du vill läsa ännu mer om mekanismerna som styr oss och som utnyttjas av sociala medier finns en intressant artikel här eller så kan du titta på ett TED-föredrag här.

Hur mycket påverkar detta dig? Är det din uppmärksamhet som är kidnappad så att du får mindre tid för strategisk utveckling av verksamheten och mindre tid att verkligen möta dina medarbetare? Eller handlar det om att dina medarbetare har fått sin uppmärksamhet kidnappad så att produktiviteten är betydligt lägre än den kunnat vara? Att ständigt tappa fokus innebär en sänkt effektivitet och när vi känner detta väcks ett dåligt samvete och en mycket stressande känsla av att inte hinna med det jag borde. Varje arbetsdag avslutas med en obehaglig och diffus känsla av misslyckande, vilket tär mer på oss än vi kanske inser.

Oavsett vilka konsekvenser just du drabbas av är detta fenomen viktigt att förstå. Vi kan minska påverkan genom att träna oss att bli medvetna om våra automatiska reaktioner och välja bort det som distraherar, men det kräver lång och målmedveten träning.

En annan väg är att utvecklare och företag börjar ta ansvar för den digitala världen och avstår från att ”lura” användarna genom att manipulera via instinkter. Tristan Harris var tidigare anställd på Google som ”Design Ethicist” men driver idag en organisation som kräver ökat ansvar från företagen bakom sociala medier. Läs mer om hans initiativ Time well spent.

Idag är den digitala världen som USA var under Vilda Västern. Den som drar snabbast överlever, men det är också många som faller offer. Vi har levt i den digitala verkligheten tillräckligt länge för att växa upp och ta ett steg bort från Vilda Västern. Kanske kommer vi blicka tillbaka på detta årtionde och förvånas över hur vilt och galet det var?

 

Påminn mig att skriva ett blogginlägg för att följa upp detta om tjugo år. ;

 

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.