3 råd till slitna ledare

Den här tiden på året möter vi många slitna ledare. Det är så mycket som ska vara klart före semestern. Många ledare är bra på att göra lite till men inte så bra på att vila. Här kommer 3 råd till slitna ledare.

Snart semester

Nu är det många som räknar ner dagarna till semestern. ”Det är extra högt tryck den här våren.” Det har jag hört många ledare säga, detta år som tidigare år. Insikten om att det är viktigt att få återhämtning under semestern finns hos de flesta. Men frågan är om just du egentligen vet hur man gör när man vilar och tar det lugnt? Min erfarenhet är att just den förmågan är dåligt utvecklad hos många. Däremot möter jag många ledare som är experter på att pressa sig, lite till, och lite till. När man nått en hög nivå av stress visar det sig att det där med att slappna av och ta det lugnt inte är så lätt.

3 råd till slitna ledare

Här kommer därför ett recept på återhämtning:

  1. Gör en sak i taget.
  2. Gör det i ett lugnt tempo.
  3. Ta en paus innan du startar nästa aktivitet.

Låter det enkelt? Ja, det borde vara enkelt men för många är det nästan omöjligt. Drivet att göra en massa under semestern kommer från många håll. Inifrån dig själv, ”jag borde …”, ”jag vill …” en hel massa saker som jag inte hunnit under våren. Utifrån; från släkten ”Kom och hälsa på oss”, barnen skriker ”Gröna lund!”, vi måste hinna ut med båten vi köpte under pandemin, och mycket mer.

Hur lång ska pausen vara? Lyssna på din kropp! Den kommer säga till när den fått lagom återhämtning och då kan du starta nästa aktivitet. Hur gör man när man lyssnar på sin kropp? Det blir för långt att ta här. Kontakta oss på Protea så berättar vi mer.

Känslan av lust och glädje

Men det finns inga genvägar, när kroppen är slutkörd. Du vill inte komma tillbaka efter semestern tröttare än när den inleddes. Så memorera de tre stegen för återhämtning, följ dem slaviskt och lägg märke till hur krafterna återvänder. Livet känns ljusare, roligare, mer meningsfullt och när semestern är slut känner du att det ska bli kul att komma igång igen. Känslan av lust och glädje är en bra indikator på att du åter är i balans.

Kanske är du själv i balans men det finns personer i din närhet som är slitna. Skicka en länk till detta inlägg till de personer som behöver läsa det. Det är en viktig del i att vara ledare, att fånga upp signaler från personer i din omgivning.

Ha en underbar sommar,

önskar vi från Protea Leadership

 

Mona, Erik och Jan

 

PS. Tack Pixabay för bilden

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.