Råd till unga ledare

Mook Changrachang blev 2023 utnämnd till årets unga fastighetskvinna. Mycket välförtjänt för Mook är något utöver det vanliga. När jag fick möjlighet att intervjua henne ställde jag några frågor om vad hon hittills lärt sig som ledare och vilka råd hon vill ge till unga ledare.

Jag mötte Mook Changrachang första gången 2017 när hennes chef kontaktade mig för att erbjudan sin uppskattade unga medarbetare stöd till accelererad utveckling i form av ett ledarutvecklingsprogram. Det var en ren glädje att coacha Mook och se henne ta steg efter steg i sin personliga utveckling och i sin karriär. Ett tips till unga personer är att välja nästa jobb efter den chef du får, så att du får skjuts framåt i din utveckling.

mook_changrachang_ung_ledare_protea_leadershipRåd till unga ledare

Här följer ett antal praktiska råd till unga ledare från Mook, baserade på hennes erfarenheter så här långt. Kanske kan de även ledare med lång erfarenhet hitta bra tips i denna lista?

  1. Balans i livet – Se till att ha en balanserad livssituation. Jobba bara över i perioder. Gör det inte till en vana.
  2. Krav och flexibilitet – Våga ställa krav på andra, både gentemot kunder och inom organisationer. Det kan vara svårt som konsult för man vill hela tiden ha en nöjd kund. Var samtidigt flexibel. Kanske kan du göra en delleverans om det är omöjligt att hinna med allt?
  3. Ledarskap utan titel – ledarskap är inte begränsat till de med chef i titel utan alla oavsett position kan vara ledare och påverka sina arbete och företag positivt.
  4. Rätt person på rätt plats – Det är viktigt att ha rätt personer i verksamheten, värderingarna måste stämma mellan företaget och individen. Därför behöver det få ta tid att anställa nya medarbetare, så det finns tid att utvärdera.
  5. Våga agera vid felrekrytering – En fel rekrytering kan inträffa och som ledare ska man våga att agera i tid. Det är inte bra varken för personen eller företaget att fortsätta en anställning som egentligen inte funkar. Regelbundna avstämningar under provanställningen eller första månaderna kan vara till hjälp för att följa upp om det funkar bra. Då ökar chansen för både parter att anpassa den tjänsten till verksamheten tidigt.
  6. Sätt gränser och lyssna aktiv – En chef är inte en förälder. Du som chef ska inte lösa allas problem. Våga sätta dina gränser. Samtidigt är det viktigt att lyssna och vara lyhörd gentemot teamets behov.
  7. Stöd i utvecklingen – Att ha stöd i sin utveckling i form av en ledarutvecklare har varit värdefullt för mig. Jag rekommenderar både nya och erfarna ledare att be sina chefer om detta stöd för att kontinuerligt utvecklas.

Mer om Mook

Mook arbetar med energieffektivisering i fastigheter. Hon arbetade tidigare på Structor Installationsteknik och det var där som jag lärde känna Mook då hon genomförde ett ledarutvecklingsprogram med mig som ledarutvecklare. Idag arbetar Mook som energistrateg på Bonnier Fastigheter och har precis gått klart ett utvecklings- och mentorsprogram för kvinnor i början av sin chefskarriär som heter Spader Ess – systerprogram till Ruter Dam.

Structor Installationsteknik arbetade Mook dels som uppdragsledare, dels som teamledare. På Bonnier Fastigheter utövar Mook ett indirekt ledarskap i den nuvarande rollen. Hennes jobb som energistrateg är en del av affärsutveckling inom kommersiella fastigheter, som är det största affärsområdet för Bonnier Fastigheter.

Mook värderar sitt samhällsengagemang och är arbetar ideellt som läxhjälpare. Tidigare var hon volontär och mattecoach hos Mattecentrum. Idag är hon läxläsare vid Gottsunda Centrum.

Tack Mook för en trevlig pratstund och lycka till med din fortsatta karriär! Jag är säker på att vi kommer att se mer av dig när du arbetar för ett bättre samhälle genom att bidra med dina kunskaper och ditt engagemang.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.