Moget ledarskap


Moget ledarskap – höstens viktigaste bok för ledare finns nu i bokhandeln. Vi är mycket stolta över boken och hoppas att många ledare ska hitta inspiration när de läser den.

Moget_ledarskap_Protea_Leadership_Erik_Waesterberg_bok_framsida

webinarium 30 november

Vi lanserade boken på ett webinarium den 30 november. En sammanfattning av webinariet hittar du längre ner på denna sida.

personlig mognad för ledare

Det finns gott om teorier och modeller för ett bättre ledarskap. När man läser blir känslan att du behöver vara en supermänniska för att leva upp till dem. Hur blir man då en mogen ledare/människa? Ja, det finns det inte så mycket skrivet om, men frågeställningen blir mer och mer aktuell i takt med att kraven på ledare hela tiden ökar. Protea har identifierat en faktor som kanske är den viktigaste för att bli en god ledare och det är personlig mognad. Om man listar kraven på en ledare idag kan man se att de flesta av dem har en koppling till den personliga mognaden. Här kommer ett antal förmågor som utmärker personer med ett moget ledarskap. För vissa förmågor finns blogginlägg att läsa som utvecklar innebörden. Klicka på länken för att läsa dessa inlägg.

  • Empati,
  • förmåga att motivera sig själv och andra,
  • självmedvetande,
  • tacksamhet,
  • autenticitet,
  • strategisk förmåga,
  • starka och tydliga värderingar,
  • hantera komplexitet

köp boken direkt i bokhandeln

Du kan redan nu beställa boken HÄR. Du kan också hitta den i de stora nätbokhandlarna; Bokus och Adlibris, både tryckt och som e-bok, eller i din lokala bokhandel.

första kapitlet för provläsning

Om du vill få ett smakprov av boken så mejlar vi gärna det första kapitlet som pdf. Det ger en introduktion till ämnet moget ledarskap och några praktiska exempel.

Fyll i formuläret nedan för att få ett mejl med det första kapitlet i Moget ledarskap av Erik Waesterberg.

 

Sammanfattning från lanseringen

Erik Waesterberg inledde webinariet

Författaren Erik Waesterberg berättade att boken Moget Ledarskap fyller en lucka i det stora utbudet av ledarskapsböcker. Boken är unik med sitt perspektiv på den personliga mognadens betydelse för en ledares framgång. Trots att sambandet varit känt, åtminstone sedan 1970-talet, har det inte fått några praktiska konsekvenser. Protea har tio års erfarenhet av mognadsutveckling och vi vill dela med oss av våra erfarenheter. Vi vill det för att göra svenska företag mer lönsamma och konkurrenskraftiga. Vi vill att mognadsfaktorn ska finnas med vid rekrytering, bemanning, sammansättning av team och vid ledarutveckling.
Underrubriken Är det du eller ditt ego som styr? kommer från en modell vi använder i boken där egot är en central del av personligheten. De flesta människor är starkt styrda av sina egon. Mognadsutveckling är att minska egots inflytande och börja ta mer medvetna beslut, beslut som har mer med verkligheten att göra än egna föreställningar. Boken beskriver hur detta kan gå till på ett mycket konkret sätt.

Två nöjda kunder om sin mognadsutveckling med Protea

Cathrine:

  • Jag har lärt mig mycket om mig själv, även på en djupare nivå.
  • Min empati och min förmåga till acceptans har blivit mycket bättre.
  • Jag har blivit en tryggare och mer hållbar ledare.
  • Jag är mycket lugnare i utmanande situationer och kan därför vara mer lösningsorienterad.
  • Jag har insett att jag klarar mycket mer än vad jag trott.
  • Jag leder på ett nytt sätt nu och både jag och medarbetarna har mycket roligare tillsammans.
  • Jag njuter verkligen av att se andra utvecklas.
  • Jag gillar metoden att använda verkliga händelser i vardagen som utgångspunkt för mognadsutvecklingen.

Jenny:

  • Många av de insikter jag fick under programmet har nu blivit vanor.
  • Jag har fått med mig många bra verktyg för att hantera stress, både på jobbet och hemma.
  • Jag har lärt mig mycket om mig själv och blivit mer förlåtande mot mig själv.
  • Verktyget Medvetenhetshjulet gav mig en Aha-upplevelse som betytt mycket för min syn på mig själv.
  • Jag är lugnare som ledare och tänker ofta att ”jag fixar det här”.
  • Jag njuter mer nu av att vara ledare.

Frågor från deltagarna

Intresset från deltagarna var stort och vi fick många bra frågor. Här är några av dem:

Vad påverkar mest? Externa faktorer eller egot? Kan du/ni beröra kopplingen till hur förväntningen på ledarskap påverkas i olika typer av bolag; stora bolag, små bolag, börsbolag, entreprenörsdrivna och ägda bolag, bolag ägda av riskkapitalister. Ledarskapet påverkas av många saker där ägarfrågan är viktig. Olika egon passar kanske in på olika situationer eller? 
Det verkar vara en mänsklig reflex att i första hand fokusera på externa faktor när något inte känns bra. Vår uppfattning är att egot ofta har en större betydelse. Om du exempelvis inte trivs på ditt jobb och byter till ett annat jobb är du fortfarande samma person och riskerar att hamna i samma läge som på förra jobbet.
Om vi tolkar olika egon som olika personligheter så håller vi med om att olika personligheter passar olika bra beroende på verksamhet och typ av utmaningar. Även mogenhetsnivån är en viktig faktor. Ju högre ledarnivå desto högre mognadsnivå krävs för att lyckas.

Vi ser ofta egot som något negativt. Vad är positivt med att vi har ett ego? Som tillför och stärker mig i mitt ledarskap.
Egot är inte bara dåligt. Egot kan hjälpa oss att nå våra mål. Egot vill gärna tävla med andra vilket kan öka motivationen. Det är OK att använda sig av egot för att prestera mer bara man vet vad man gör. Mognad är att låta egot bli en tjänare snarare än en herre.

Hur når man en ledare som är omedveten om sitt starka ego-drivna beteende?
Det kan vara svårt för ju mer omogen en människa är desto mindre benägen är den att ändra på sig. För många är det en kris som utlöser en längtan efter en förändring. På en arbetsplats kan inspiration från mogna kollegor också hjälpa till.

Mod, vilja och medvetenhet verkar vara nycklar för ett mer moget ledarskap? Stämmer det?
Absolut! Exempelvis modet kommer när man själv och det egna får mindre betydelse och det kollektivas bästa och det meningsfulla får större betydelse. Viljan har att göra med egna värderingar som blir tydligare i takt med mognaden. Medvetenhet är ungefär samma sak som mognad.

360 utvärdering har hjälpt mig att se mig själv från anställdas perspektiv och gett insikter. Man måste våga fråga också…
Mycket viktigt! Självinsikt har två vinklar som är oberoende av varandra. Den inifrån kan man upptäcka med självutforskning, den utifrån kan man bara få insikt om genom att fråga andra.

Finns det någon forskning kring hur många chefer/ledare är det som lever kvar (kommit efter) i “gamla ledarskapstänk”? Dessa individer kostar både företaget och samhälle enorma pengar.
Vi känner inte till någon sådan forskning. Det vi vet är att bara ungefär 15% av jordens befolkning har nått mognadsnivåer över det normala. De är samtliga över 40 år fyllda. Som du är inne på är det mycket pengar som ”försvinner” på grund av jobbiga egon.

Det här behövs ju inte bara hos ledare – även hos medarbetare. Vad tänker ni om det?
Javisst gör det det. En organisation kan inte mogna som organisation om inte individerna samtidigt mognar. Införande av exempelvis agil arbetsmetodik stupar ibland på att fokus bara varit på organisationen och inte individerna.

Satt i ett nutidsperspektiv – är det inte så att pandemin har blivit en ögonöppnare för många verksamheter i skillnaden mellan omoget och moget ledarskap?
Troligen, alla arbetsformer som kräver mer personligt ledarskap som större ansvar, självbestämmande och värderingsstyrning ställer krav på mognadsnivån.

Varför tror ni att det inte finns större förståelse för vikten av mognad bland ledare/människor/organisationer?
Det invanda är tryggast tycker egot. Tänk om det visar sig att jag inte kan vara chef längre för att jag är så omogen? Dessutom finns det ju knappt någon utbildning man kan gå för att lära sig det här, förutom hos Protea förstås.

Skulle det vara felaktigt att säga omodernt ledarskap = omoget ledarskap? Och då modernt ledarskap = moget ledarskap?
Nja, alla ledare behöver inte vara supermogna för att fungera bra i sina roller. Mognadsnivån bör följa ledarnivån i en hierarki. Mognad får dock inte bli en tävling eller en generell rangordning. Många människor är nöjda med sin mognadsnivå och det måste man respektera. Att bortse från mognad är definitivt omodernt.

#mogetledarskap