5 saker ledare kan lära av Max Martin

Max Martin har tilldelats Polarpriset 2016. Han är en av världens mest framgångsrika låtskrivare och musikproducenter. Bakom hans framgång ligger en stor musikalitet och hårt arbete men också förmågan att skapa och leda effektiva team. Vad utmärker hans ledarskap och vad kan företagsledare lära sig av hans sätt att arbeta?

unik-farg-protea-leadership-max-martin

 


Max Martin har skapat hitlåtar under 20 år. Hur är det möjligt? Han besvarar frågan i en intervju i DI Weekend (5-2016): “Det är mina samarbeten med andra som gjort att jag kunnat hänga kvar längre … Jag har varit välsignad som fått jobba med så många unga människor. … De gör att jag får kämpa för att hänga med. Jag känner en oerhörd ödmjukhet inför det.” Team har en större dynamik än en enskild individ och kan därför bättre hänga med i den snabba utvecklingen. Det är en modell för innovation, precis vad många företag behöver för att lyckas.

  1. Skapa effektiva team. Ett effektivt team kan skapa mycket mer än en begåvad individ. Denniz Pop, som grundade Cheiron-studion och tog in Max Martin, hade redan börjat arbeta med team istället för hur det tidigare fungerade i musikbranschen, en person som skrev musiken och en annan som skrev texterna. Max Martin fortsatte med team när Denniz Pop gick bort. “Jag har kommit på att det blir mycket roligare om man gör saker tillsammans.” säger Max Martin.
  2. Skapa team med mångfald och med personer som kan mer än du. Max Martin är prestigelös och han vågar samarbeta med personer som är duktigare än han själv är, vilket gör att han ständigt utvecklas. Han är ödmjuk och alltid öppen att lära av andra. “När du låter dig vara öppen för allt… Det handlar om skapande.” Han vill skapa team med olika sorters människor. “Jag skiter helt i varifrån människor kommer, vilken bakgrund de har. Är du grym får du vara med. Att få in fler tjejer i tekniken är viktigt.”
  3. Hitta dina drivkrafter. Det som driver Max Martin är att göra bra grejer och att ha kul. Han är passionerat intresserad av det han håller på med, att skapa musik. “Han sprider en sådan smittsam energi.” säger artisten Adam Levine i Maroon 5. Med passionen som drivkraft finns energi och uthållighet för att lägga ner allt arbete som krävs för att bli riktigt framgångsrik. Han är väldigt skicklig på det han gör. Han är också väldigt fokuserad när han jobbar i studion. “Det finns ingenting annat i rummet när man jobbar.” säger Adam Levine. Det krävs disciplinerat arbete för att bli bäst.
  4. Lär dig coacha. Max Martin har ett coachande ledarskap. Han visar att han tror på artisternas förmåga, han coachar dem att gå utanför sin bekvämlighetszon. Då uppstår topprestationer. Han har förmågan att sätta sig in i deras situation, han släpper sitt eget ego och blir totalt andracentrerad. “Min roll blir ett tränarjobb. Att få fram det bästa ur personen. Att få dem att prestera på topp när det är match. Ett sätt är att få dem att gå utanför sin bekvämlighetszon. Att coacha lite, få dem att pröva nya grejer.” berättar Max Martin. “Han är ärlig.” säger Katy Perry. ”Han bryr sig inte om ifall du är en världsstjärna, han vågar säga vad han tycker ändå.” Troligen coachar Max Martin sina egna medarbetare på samma sätt.
  5. Hantera ditt ego. Max Martin är medveten om att egot utgör ett hinder för framgång. “Jag tror att jag är ganska bra på att hålla mitt ego i schack. Egot ligger i vägen för många, i många sammanhang. Jag tror inte det är bra för en.” Grundattityden är att vara generös och hålla ett öppet hjärta. Av Denniz Pop lärde han sig tidigt att tänka stort, inte Svensktoppen utan Billboard; att släppa begränsande tankar.

Följ dessa fem punkter och skapa din egen framgång byggd på innovation och effektiva team. Det är samma grund som skapar framgång i alla branscher.

Proteas modell för att utveckla ledare innehåller dessa fem punkter och vi berättar gärna mera. Hör av dig!

PS. Vill du lyssna på några av låtarna som Max Martin varit med och skapat? Lyssna på denna lista på Spotify.

Officiellt foto taget av Axel Öberg.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Respons

  Kommentarer: 1


  1. Intressant!
    Jag tror definitivt att ledarskapsförmågan har spelat stor roll för Max Martin.