7 knep – använd hjärnan smart

Nu drar hösten igång efter några veckors ledighet och lugn. Mycket ska hända för att nå viktiga mål innan året är slut. Ditt viktigaste hjälpmedel för att lyckas är din hjärna så vad kan du göra för att använda din hjärna smart? 


 

hjärna

Här följer sju knep du kan prova för att använda din hjärna på ett smart sätt, baserade på aktuell hjärnforskning.

  1. Gör en (krävande) sak i taget. Det är en myt att vi får mer gjort om vi gör flera saker samtidigt. Upplev känslan av fokuserat arbete, av att åstadkomma mycket nytta på kort tid.
  2. Minska distraktioner. Väldigt många är verkligen beroende av sina smarta telefoner. Skapa skärmfria zoner i ditt liv för att bli smartare.
  3. Mindre information. Mer information kommer inte att göra dig smartare, tvärtom. Välj bort, fokusera för då lyckas du bättre. Skilj på information och kunskap.
  4. Tänk stort. Hjärnan mår bra av att zooma ut från problem, att ta ett helikopterperspektiv. Vid stress är det lätt att fastna i detaljer och där är det ofta svårt att hitta lösningar.
  5. Använd din mentala energi smart. Börja varje dag med att tänka igenom vad som är allra viktigast att hinna med under dagen. Arbeta med de mest krävande uppgifterna när du är som piggast.
  6. Var innovativ. Hjärnan mår bra av att prova nya saker eller gamla saker på nya sätt. Bryt dina rutiner så stimulerar du hjärnan på ett positivt sätt. Lär dig nya saker så håller du hjärnan ung.
  7. Jobba med saker som du är intresserad av och brinner för. Din inlärningsförmåga är högre när du lär dig något som du tycker är intressant.

Om du har gått ett program i ledarutveckling med Protea känner du säkert igen det mesta på listan. Vi stärker ledare både på det mer praktiskt personligt plan och med managementteorier. Läs mer på vår hemsida.

Listan ovan är baserad på ett föredrag av den amerikanska hjärnforskaren Sandra Bond Chapman, verksam vid University of Texas. Hon brinner för att de stora framstegen inom hjärnforskning ska spridas till så många som möjligt i form av praktiska råd. Hon vill att fler ska ha en frisk hjärna, oavsett ålder. Om du tillämpar hennes råd kommer du dessutom att prestera mer på jobbet, med en mindre ansträngning. En smart kombination.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Bli den första att skriva en kommentar.

Din feedback