Bli en reflekterande ledare

Det finns mycket att vinna på att lägga några minuter varje dag på att bli en reflekterande ledare. Du ser till att hela tiden utvecklas som ledare, du sänker ditt tempo och du lägger grunden för att kunna känna dig nöjd när du går hem från jobbet. Framgångsrika ledare gör redan detta, till exempel Magdalena Gerger VD för Systembolaget.


 


Ledare har ofta fullt upp hela dagarna, en blandning av möten med kunder och personal, administrativa arbetsuppgifter och brandkårsutryckningar. Ofta dyker det upp saker som gör att du inte alls hinner göra det du hade tänkt. Då är det lätt att känna att du sliter men ändå inte får något gjort. Det är inte bra. Alla människor behöver känna sig nöjda med sig själva.

Vi föreslår att du sätter av några minuter varje dag (eller i alla fall några gånger i veckan) för att göra en reflektion. Det är varken svårt eller tidskrävande. Här följer exempel på frågor du kan ställa till dig själv. Välj ut de frågor som du har mest nytta av.

Varva ner

Men först en annan viktig sak, börja med att varva ner. För att komma ner i varv behöver du bara ta några djupa andetag.

 1. Känn efter att magen känns mjuk, så andetaget får gott om plats.
 2. Känn efter om du kan slappna av lite till i axlarna, käkarna och i musklerna runt mun och ögon.
 3. Ta ett djupt andetag in, håll ett ögonblick och andas sedan ut långsamt, samtidigt som du sjunker ner lite tyngre på stolen. Sedan ett eller två långsamma andetag till.
 4. Njut av att känna hur du fylls av mer lugn.

Nu är du samlad och redo för att gå igenom ditt urval av frågor.

Frågor att ställa dig själv

 • ”Vad har jag gjort idag?” Se det som blev gjort, inte bara det som är kvar att göra, för att du ska kunna känna dig nöjd.
 • ”Har jag gjort rätt saker? Om jag inte gjort rätt saker, vad styrde mina beslut? Vad vill jag påminna mig om i framtiden?”
 • ”Vad kändes bra idag? Har jag haft kul?”
 • ”Vad kändes inte bra? Har jag kompromissat med mina värderingar? Behöver jag ändra/rätta till något?”
 • ”Vad är viktigast imorgon/resten av veckan/nästa vecka (välj det tidsintervall som passar dig)?”
 • ”Är det något jag missat att säga till en medarbetare? Eller har jag sagt något jag ångrar?” Samla underlag för feedback. Återkoppla i närtid.
 • ”Har jag känslan att jag måste ta med mig jobb hem? Stämmer det?” Sortera noga, det är viktigt att få tid att slappna av och släppa jobbet helt.

En ny vana?

Skaffa dig en ny vana. Prova att reflektera efter jobbet varje dag (eller nästan) de närmaste tre arbetsveckorna. Avsluta med att utvärdera om detta är en vana som tillför nytta för dig och som du vill behålla eller om du hellre använder din tid till något annat.

Våra kunder säger att Proteas program är givande för att de ger en betydligt djupare förståelse, vilket bidrar till att skapa bestående ändringar i de vanor som gör dig till en bättre och mer hållbar ledare. Kontakta oss så berättar vi mer.

Vill du höra hur Magdalena Gerger gör när hon reflekterar? Lyssna på en intervju med henne i podcasten Förnuft och känsla.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.