Bli smartare på bara 30 sekunder!

Framgångsrika personer gör en del saker som andra inte gör. De använder sin tid smart. Med en enkel metod kan du bli smartare på bara 30 sekunder. Låter det för bra att vara sant? Det är faktiskt sant, läs vidare för att få veta hur du ska göra.


höstlöv orange protea leadership artikel

 


Hur kan du bli smartare? Jo, genom att bli bättre på att komma ihåg viktiga saker. Det gör framgångsrika personer. Se till att du kommer ihåg precis de sakerna som gör skillnad. Eller att inte glömma bort viktiga saker. Till exempel:

  • Kontentan av alla diskussioner på ett möte.
  • Det mest intressanta du läste i en artikel eller en bok.
  • Viktigaste insikten från höstens kickoff.

Det du behöver göra är att direkt efter att du tagit del av något intressant ta bara 30 sekunder för att skriva ner det viktigaste. 30 sekunder blir kanske tre punkter, din bästa sammanfattning.

gör så här

För det första behöver du tänka till, gå igenom allt du hört eller läst i ditt minne för att sedan välja ut det viktigaste. För det andra ska du skriva ner det. Då kommer det att fastna bättre i ditt minne. Om du dessutom skriver ner det på ett ställe där du enkelt kan gå tillbaka och läsa det igen, då skapar du tillfälle att repetera och du kommer att stärka minnet ytterligare. Tänk vilket slöseri att gå på ett föredrag och inte komma ihåg särskilt mycket efter ett par veckor!

Anledningen att de flesta inte redan gör detta är att det faktiskt är lite jobbigt. Det kräver en del mental energi. Men dessa 30 sekunder är väl investerad energi som gör att den timme du suttit i ett möte eller ett föredrag inte blir bortkastad.

Ta dina 30 sekunder direkt, skjut inte upp det. Minnet försvagas ganska snabbt. Nya intryck kommer i vägen och du missar kanske något viktigt. Gör det till en vana. Stanna upp och skriv ner din sammanfattning innan du skyndar iväg till nästa bokning i din kalender. Just i stunden kan det kännas som att du inte hinner, men det stämmer inte. 30 sekunder har du alltid och då blir du smartare.

några Fördelar med 30-sekunders-metoden

Du kommer märka att din observationsförmåga skärps. Det blir enklare att hålla fokus och inte försvinna iväg i tankar. En effekt är att du blir lite mer närvarande. Allt detta sker när du tar 30 sekunder för att summera.

Dessutom kommer du att träna din förmåga att se helhet och inte fastna i detaljer. Det är en värdefull förmåga i en tid när allt verkar bli mer och mer komplext.

Fördelarna av metoden med 30 sekunder är många, därför påstår jag att du kommer att bli smartare. Människor föds inte smarta, vi föds utan kunskap och insikter. Med en enkel metod som att ta bara 30 sekunder per gång bygger du kunskap och insikt effektivare än de flesta andra.

Vill du lära dig mer om lärande?

30-sekunders-metoden rekommenderas av en mycket framgångsrik MOOC (Massive Online Open Course) som handlar om inlärning och studieteknik. Kursen bygger på forskning om inlärning, minnet och neurovetenskap. Över 1,7 miljoner personer har hittills deltagit i kursen (i september 2019). Kanske är du själv intresserad eller kanske känner du någon som just ska börja studera? Tipsa då om ”Learning How to Learn” från Coursera. Kursen är gratis och tar bara ett par timmar i veckan under fyra veckor.

På Protea arbetar vi med utveckling och det handlar om att lära nytt. Genom hela livet. Både för ledare och för andra personer som inte vill stagnera. Kontakta oss så berättar vi mer.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.