Dina medarbetare är inte kopior av dig

lika män i kostym frågetecken ansikte liten
 
Ett av de vanligaste misstagen som ledare gör är att utgå från sig själva när de bedömer sina medarbetare. Men dina medarbetare är inte kopior av dig. Alla förstår detta intellektuellt, men det är ändå lätt att glömma i stunden.  

Många ledare har större erfarenhet av verksamheten än sina medarbetare. Det är lätt att du tänker att ”Det borde han förstått” för att du förstår någonting. Eller ”Vi gick igenom uppdraget för en månad sedan, det där borde hon komma ihåg” för att du gjort samma uppgift många gånger men för din medarbetare är det kanske bara andra gången.

Även hemma i familjelivet kan vi råka göra samma misstag. Du anser att äldste sonen Johan blir ointresserad och nonchalant i pressade situationer. Han bryr sig uppenbarligen inte! Du fräser åt honom att skärpa sig. Även här utgår du från din egen förmåga att hantera pressade sitationer. Johan blir blockerad av den hetsiga stämningen du skapar. Hade du behandlat honom annorlunda hade han också kunnat bidra.

Alla människor är unika, med styrkor och brister, med ambitioner och svackor. Tur är väl det, för annars skulle världen bli oerhört tråkig, som en myrstack med individer som gör allt på samma sätt. Istället för att irritera dig på medarbetarnas brister så byt perspektiv och fundera över hur skillnaderna mellan dig och medarbetarna kan bli en tillgång för organisationen. Det kan låta hurtfriskt men livet, både hemma och på jobbet, blir mycket roligare när du väljer att se det ur en positiv vinkel. Istället för att bli arg, fundera på vad du kan göra för att dina medarbetare ska lyckas.

Det är ofta svårt att se sitt eget agerande, men genom att du bestämmer dig för att bli mer medveten om situationer som de vi beskrivit ovan blir du allt bättre på att märka när du är på väg in i den här fällan. Då kan du stanna upp och fundera på alternativa handlingssätt som fungerar bättre för alla inblandade. När vi på Protea Leadership arbetar med ledarutveckling är detta en viktig pusselbit, att träna förmågan att bli medveten om sitt eget agerande. Vi kallar det för att använda observationsjaget. En medveten ledare är en bra och uppskattad ledare!

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Respons

  Kommentarer: 1


  1. Bra och tänkvärt !

Din feedback