Gör som Christer Gardell – använd mindfulness!

 

Christer Gardell är mycket framgångsrik i affärslivet. Vad beror hans framgång på? Det är svårt att svara på men kanske är en av förklaringarna att han tränat sig på att lyssna aktivt? Mindfulness talas det mycket om även i affärslivet. Men vad innebär det mer konkret? Ska ledarna sitta i skräddarställning på skrivbordet eller vad handlar det om egentligen?I februari 2019 publicerades en intervju med Christer Gardell, grundare och ledare av aktivistfonden Cevian i Svenska Dagbladets Perfect Guide. Han är inte en person man föreställer sig i skräddarställning med slutna ögon, men vad vet vi? Kanske gör han det ibland? Han beskrev väldigt tydligt vad mindfulness eller medveten närvaro i affärslivet är för honom.

I artikeln minns han hur han tidigt i sin karriär som konsult på McKinsey fick lära sig en teknik för att lyckas vara helt närvarande i viktiga möten. ”Om jag sitter i en affärsförhandling och tänker för mycket då lyssnar jag inte på personen mittemot. Man måste våga släppa sina tankar och verkligen lyssna på vad personen säger och agera utifrån det! Om man inte gör det blir man hela tiden lite sen i en diskussion… ”

Lite sen i en viktig förhandling är som att vara lite sen på bollen i tennis, Christer Gardells favoritsport. Att lyssna aktivt betyder att släppa sina tankar och att lämna sitt ego och sin agenda utanför mötet. Det är precis som att hänga av sig rocken i entrén. Den här förmågan kan du träna och ju mer du tränar desto bättre går det, som med allt annat i livet.

Aktivt lyssnande är ett exempel på hur man kan använda mindfulness i praktiken på arbetet. Mindfulness handlar om att vara helt närvarande i nuet och det är du, när du lyssnar aktivt. När du fastnar i tankar, oavsett om de handlar om vilken fråga du ska ställa härnäst eller vad du ska göra på semestern, då är du inte närvarande i nuet. Det är inte konstigare än så. Man kan även träna sig att vara närvarande i nuet genom en stillasittande meditation med slutna ögon. Det finns många appar som kan hjälpa dig med det.

Aktivt lyssnande är ett tema vi på Protea återkommer till i möten med våra kunder, oavsett om vi träffas i individuella möten eller arbetar med en stor grupp i en workshop. Det är en viktig förmåga för ledare (och säljare) och lägger grunden för ett motiverande ledarskap som kommer att hålla in i framtiden. Om du ska få med dig dagens 50-plussare eller nyanställda 90-talister så måste du lyssna aktivt på dem. Alla vill bli lyssnade på, vill bli tagna på allvar och vill få vara viktiga och betydelsefulla.

Tränar du upp din förmåga att lyssna aktivt kommer fler positiva effekter framöver. Hoppa på tåget och gör som Christer Gardell att lyssna aktivt med medveten närvaro redan idag! Det kommer att berika ditt liv!

Vilka erfarenheter har du av mindfulness och av aktivt lyssnande? Skriv i kommentarsfältet här nedanför.

Om du gillade den här texten, anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Skriv din epostadress i rutan högst upp i den högra spalten.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Bli den första att skriva en kommentar.

Din feedback