Hantera stor komplexitet

”Man måste agera sig in i det nya, eftersom det är så oförutsägbart.” säger Klara Palmberg Broryd som skrivit boken ”Komplexitet” i en intervju. Ledare möter idag hög komplexitet i sitt arbete. Det finns nästan inga enkla beslut. Hur ska man då agera?


komplexitet_natverk_protea_leadership_ledarskap


Hur hantera komplexitet som ledare?

Här följer några praktiska råd för ledare:

  1. Inse att du som chef inte måste kunna allt bäst på din enhet.
  2. Led genom att visa en riktning, även när du inte har koll på varje steg på vägen. Släpp ditt kontrollbehov (vilket är lättare sagt än gjort).
  3. Vi behöver både innovation och ordning & reda, samtidigt, trots att de är delvis motstridiga, för att lyckas bra i en komplex verklighet.
  4. Lösningen är inte att arbeta hårdare utan att förstå de nya förutsättningarna som komplexitet medför och våga lyssna in, stanna upp, prova något nytt.

Vad som behövs en större medvetenhet hos ledarna. Med det menar vi att bygga en förmåga att stanna upp och inte bara reagera med automatik och göra som man alltid gjort tidigare . När du stannat upp behöver du ta in fler perspektiv, eftersom du då kommer att kunna hitta flera möjliga vägar framåt. Sedan göra medvetna val mellan olika alternativ. Att inte riktigt veta hur man ska hantera stor komplexitet leder ofta till ökad stress. Därför behöver du som ledare träna fram nya färdigheter som ger ökad mognad och en ökad förmåga att arbeta framgångsrikt i en komplex värld.

Det finns inte en enkel lösning på komplexa problem. Vi löser inte problemen med gängkriminalitet och skjutningar med enbart skärpta straff eller bara med fler fritidsgårdar. Det behövs många olika åtgärder på många olika områden, samtidigt. Jag hoppas att våra politiker har förmågan att förstå och hantera denna komplexitet.

VUCA och vertikal utveckling

På Protea pratar vi med våra kunder om begreppet VUCA (volatil, osäker, komplex, ”ambiguity” på svenska oklarhet, tvetydighet, mångtydighet, otydlighet, flertydighet) och alla känner igen sig. Det har blivit ännu tydligare för många under pandemin att världen byggs upp av ömsesidiga beroenden.

Genom att känna igen och förstå komplexitet ökar förmågan att lösa stora utmaningar. Och vi behöver fler person som kan bidra till lösningar. Alltså behöver vi fler personer som satsat på sin vertikala utveckling. Där kan vi på Protea bidra. Vi har metoder som funkar.

Hör av dig om detta låter intressant.

Boka möte med Mona

Komplexitet och hur vi möten den är ett fascinerande ämne. Vi lever verkligen i en fascinerande tid. Dela gärna dina tankar.

Lyssna på en intervju med Klara Palmberg Broryd i podden ”Heja framtiden” om du vill höra mer om komplexitet. Eller köp hennes nyutkomna bok med titeln ”Komplexitet”.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.