Högmod går före fall

lutande tornet Pisa högmod ledarskap prestigelöshet självinsiktIdag skriver DI på sin ledarsida om skandalerna inom Industrivärden och om cheferna som fått sparken. ”Kanske är en del av problemet att Nyrén inte riktigt förstår att styrka i dessa sammanhang inte bara handlar om finanser och värdeutveckling, utan att vara respekterad av aktieägare och andra intressenter och kunna attrahera och behålla duktigt folk.” Läs hela artikeln här. Den nya generationen som är på väg ut i arbetslivet, ofta kallad generation Y,  är särskilt känsliga för detta. De är mycket medvetna om sitt eget varumärke och vill inte bli associerade med ett företag som har högmodiga chefer och som agerar omoraliskt. Framtiden tillhör inte 70-plussare utan de unga. Här krävs ett modernt ledarskap med självkännedom och en högre grad av medvetenhet.

Att se sig själv som förmer än andra och att anse att vanliga regler inte gäller för mig. Det fungerade kanske för ett antal decennier sedan på 1900-talet, men uppenbarligen inte idag.

Vi skrev i höstas ett inlägg på bloggen med en lista över egenskaper för goda ledare. Det är samma egenskaper som utmärker en mogen människa, en människa som inte styrs av sitt ego utan av starka inre värderingar och en sund syn på världen.

Egenskaperna vi skrev om var lyhördhet, mod, öppen kommunikation, tydlighet, självinsikt, nyfikenhet och prestigelöshet. Här finns hela inlägget.

Hade Industrivärdens högre chefer utvecklat de här egenskaperna och därigenom klarat att stå emot maktförsamlingens unkna kultur hade de inte behövt avgå, utan kunnat fokusera på det de ska göra: att utveckla företaget och dess anställda.

Vi på Protea Leadership utvecklar och stärker våra deltagare i personlig mognad och balans. Här kan du läsa mer och göra en intresseanmälan. Det är precis sådana chefer vi alla vill ha, eller hur? Kanske undrar du hur vi uppnår utveckling inom detta? Kontakta oss för ett möte, du hittar kontaktinformation här.

PS. Högmod går före fall är ett gammalt uttryck som ofta visar sig stämma. Högmod betyder ”stark belåtenhet med sig själv och förakt mot andra”. Högmod går före fall betyder att den som är högmodig förr eller senare råkar illa ut och faller från sin höga position.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Bli den första att skriva en kommentar.

Din feedback