Hur får jag riktig nytta av en artikel?

Det är lätt att ögna igenom ett bra inlägg och sedan fortsätta med något helt annat medan insikterna bleknar och inspirationen dör. Se istället till att få riktig nytta av det du läser genom att direkt gå från tanke till handling.


 

god soppa Beatrice

 


”Det var intressant men inget nytt, egentligen. Det där visste jag redan” Så kanske du tänker när du läser en artikel om ledarskap i Proteas blogg. Det kan vara ditt ego som försvarar sig mot tanken att inte redan vara perfekt. Resultatet blir att du går miste om chansen att utvecklas. Egot försvarar oss även när det inte behövs.

Läs istället med total öppenhet och nyfikenhet. ”Det var intressant, det har jag inte tänkt på tidigare”.

Sedan är det dags att gå från tanke till handling. Det är en enorm skillnaden mellan att förstå på en intellektuell nivå och tillämpa på en praktisk nivå. Det verkar finnas en tröskel att ta sig över för att börja tillämpa en idé praktiskt. Vi lurar oss själva när vi tror att det räcker att förstå.

Ett exempel. Det säljs mängder med kokböcker, men de flesta bläddras bara och hamnar sedan i en hylla utan att ett enda recept blir lagat. Skillnaden är enorm mellan att titta på receptet och att faktiskt smaka maträtten, eller hur?

Samma skillnad finns mellan att läsa en artikel om att mediterande chefer är mer strategiska och att faktiskt bestämma sig för att prova att meditera själv, redan idag. Det är först då du får den positiva effekten.

Gör så här:

  1. Läs artikeln. Stryk under nyckelbegrepp. Berätta gärna om den för en kollega, då förstår du den bättre själv.
  2. Fråga dig själv: ”Hur skulle jag kunna dra nytta av artikeln? Hur stor skulle nyttan för mig kunna vara?” Om du kommer fram till att nyttan kan vara stor, gå vidare till steg 3.
  3. Vad behöver jag göra för att börja använda idén i artikeln? Bli konkret! Exempelvis kan du ladda ner en guidad meditation från protea.se/ladda-ner som stöd för att prova meditation tre gånger i veckan i fyra veckor.
  4. Sätt ett tydligt mål och definiera de första stegen, starta gärna direkt med ett första steg, så är du på gång att få nytta på riktigt.

Om du gör så här varje gång du läser ett intressant blogginlägg, kanske här på Proteas blogg, då kommer du att ständigt utvecklas.  Det är mycket roligare att utmana sig själv än att vara blasé. Du kan skapa ditt eget ledarutvecklingsprogram helt gratis. Det gillar vi på Protea för vi vill att fler ledare ska utvecklas. För sin egen skull, för sina medarbetares skull och för företagens skull. För en bättre värld, helt enkelt!

Lycka till!

PS. Receptet till soppan på bilden finns i kokboken Green Kitchen Travels, Harira-soppa från Marocko eller sök på nätet så hittar du recept. Den är lika god som den ser ut.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.