Ledarens viktigaste resurs är riktad uppmärksamhet

Du kanske tror att tiden är ledarens viktigaste resurs men ännu viktigare är ledarens riktade uppmärksamhet. Riktad uppmärksamhet kan skapa fantastiska resultat på kort tid, medan tid kan rinna förbi utan att något värdefullt händer eller skapas.

 

För en ledare som vill uppnå en hög effektivitet i sitt arbete är det viktigt att kunna rikta sin uppmärksamhet. Då skapas större värde för organisationen än när uppmärksamheten flackar omkring. För dig som ledare kan riktad uppmärksamhet gör stor skillnad när du genomför viktiga möten och behöver ha fullt fokus på andra deltagare, när du fattar viktiga beslut och när du arbetar innovativt och kreativt.

”Många bollar i luften” är ett uttryck som var vanligt i jobbannonser för några år sedan. Frågan är om det är möjligt att göra flera saker samtidigt? Ja, det är det, men bara om det handlar om rutinmässiga och enkla sysslor som att prata i telefon samtidigt som man fyller på papper i skrivaren. Vid mer krävande uppgifter tappar man i effektivitet när man försöker göra flera saker samtidigt. Flaskhalsen är vårt begränsade arbetsminne.

Vad exakt menas med riktad uppmärksamhet? Många ledare har så splittrade arbetsdagar att de sällan får chansen att uppleva kraften i riktad uppmärksamhet. Här är några exempel: När du sitter i ett utvecklingssamtal med en medarbetare där ni båda är väl förberedda och ni har stängt av mobiler och andras störningsmoment, då finns förutsättningar för riktad uppmärksamhet från båda håll. Resultatet blir en stark känsla av kontakt, av förståelse för varandra och av att vara sedd. Ni har lättare att komma överens och att hitta lösningar på problem. Efter mötet känner ni er båda mycket nöjda med en stark känsla av gemenskap.

Ett annat exempel är när en arbetsgrupp samlas för att hitta en lösning på ett utmanande problem. När alla deltar med uppmärksamheten riktad mot frågeställningen ökar kreativiteten rejält. Det kan kännas som en levande kraft i mötet. När mötet är slut går alla nöjda därifrån fulla av förväntan inför alla bra idéer som ska genomföras.

Ytterligare ett exempel är när du äntligen får ostörd tid för att skriva en presentation inför ett stort personalmöte. När du riktar hela din uppmärksamhet mot det du vill förmedla kommer plötsligt tankar som tillsammans bildar en tydlig helhet och du känner att det här kommer att bli riktigt bra.

Vad kan du göra för att träna din förmåga till riktad uppmärksamhet? Det finns många olika sätt men träningen går ut på att rikta uppmärksamheten mot något du själv valt och sedan föra tillbaka den gång på gång när du märker att uppmärksamheten glidit iväg i en annan riktning. En metod för detta är meditation, där du kan välja att rikta din uppmärksamhet mot ditt andetag. Det räcker med några minuters träning varje dag om du bara är uthållig. Vi blir bra på det vi tränar på, helt enkelt. Forskning visar att det räcker med några veckors träning för att märka en tydlig utveckling.

Det finns flera guidade övningar på Proteas hemsida som du kan använda för att träna dig att rikta din uppmärksamhet. Du hittar dem här. Välj en som du gillar och bestäm dig för att träna en gång per dag under ett visst antal veckor, minst tre.

För ytterligare inspiration rekommenderar vi också en artikel på Harvard Business Reviews hemsida publicerad tidigare i februari av Ed Batista; ”To Stay Focused Manage Your Emotions”.Logo Harvard Business Review

 

Om du vill få ett mejl när vi publicerar nya inlägg på Ledarebloggen kan du skicka ett mejl till blogg (at) protea (punkt) se

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Bli den första att skriva en kommentar.

Din feedback