Lyckas med förvärv – 26 aug. kl. 8.00

Vad är viktigt för att lyckas med förvärv? Lyssna och ställ frågor till den erfarna och trevliga (!) panelen i Proteas webinarium fredag den 26 augusti klockan 8.00-9.00.

I dag handlar mycket om människorna i företagen. Deras sätt att fungera tillsammans utgör företagets kultur. Företagskulturen kan ge ett företag en stark och unik fördel. Frågan är hur ett företag kan lyfta in det bästa av det förvärvade företagets kultur och samtidigt behålla sin egen, och hur cheferna bör agera för att bäst bidra till att uppnå detta mål.

lyckas-med-forvarv-protea-leadership

Vår panel

Vi är mycket stolta och glada att dessa tre personer med lång erfarenhet av förvärv kommer att utgöra vår diskussionspanel. Förbered dina frågor redan nu så att du som deltar får med dig svar på de frågor du funderat på. Mejla redan idag till protea at protea.se eller skriv i chatten under webinariet.

  • Per Granath, grundare och CEO på Broviken som förvärvar kunskapsbolag. Tidigare partner och VD för Humana, ett ledande omsorgsföretag i Norden med stark tillväxt under Pers ledning.
  • Andrea Kósa, VD för Stamford, som ingår i Addnode Group. Stamford och Addnode tillhandahåller digitala lösningar som gör kundföretagens verksamhet mer effektiv och hållbar. Addnode har en aktiv förvärvsstrategi där Andrea varit inblandad i många förvärv de senaste åren.
  • Peter Normark, är idag MD för Macklean, livsmedelsbranschens managementkonsulter. 1994 doktorerade Peter på Handelshögskolan i Stockholm, följt av några år med forskning, undervisning och bokskrivande. Senare var han rådgivare inom förvärv på konsultbolaget Implement under 14 år. Han föreläser om förvärv både på Handelshögskolan Executive Education och på KTH.

Ett lyckat förvärv

Ett lyckat förvärv är ett förvärv som har en positiv inverkan på både det förvärvande och det förvärvade företaget. Nyckeln till detta är en välskött process som tar hänsyn till alla viktiga intressenter, inklusive anställda, kunder och leverantörer. Både tiden fram till avtal med samtal och DD och tiden efter avtalet är viktiga, under integrationen.

Företagskulturen

Företagskulturen är en diffus men viktig faktor i detta sammanhang. När företagskulturen matchar mellan det förvärvande och det förvärvade företaget ökar sannolikheten för att förvärvet blir framgångsrikt. Cheferna är viktiga bärare av företagskulturen. Därför är det mycket viktigt att nå ledarna i båda företagen för att lyckas.

Kommunikation är viktigt

En viktig roll för ledarna är att hantera kommunikationen kring förvärvet både före och efter det att ett förvärvsavtal har slutförts. Det är oerhört viktigt att tillhandahålla rätt information vid rätt tidpunkt. Ledarnas tillgänglighet är också avgörande. Varje förändring väcker oro och rädsla i större eller mindre utsträckning hos alla i de berörda företagen, vilket kan skapa spekulationer och rykten. Det är därför som ledarna är så viktiga, eftersom de kan ge information och vara tillgängliga för att lyssna.

Nå människorna

Det är också viktigt att cheferna tar sig tid att förstå hur människor känner inför förändringar som påverkar dem personligen eller professionellt och vilka förväntningar de har på ledningen samt på varandra i tider av förändring. Det ställer framför allt krav på ledarnas förmåga att lyssna på sina medarbetare.

anmäl dig redan idag

Anmäl dig enkelt på Linkedin eller genom att skicka ett mejl till protea [at] protea.se

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.