Nöjd med livet? Hur då?

Om du vill känna dig nöjd med livet kommer du långt om du är nöjd både med jobbet och med dina nära relationer. För att komma dit kan du ta hjälp av välkända managementteorier.

Först behöver vi ta reda på vad som ger verkligt stark och uthållig tillfredsställelse på jobbet. Enligt Frederick Herzberg, som forskat om motivation, är inte pengar den starkaste motivationsfaktorn, utan möjligheten att lära mer, att få ökat ansvar, att bidra till andra och att få erkännande för egna prestationer.Fjälläng med prästkragar

Att enbart fokusera på framgång mätt i pengar ger inte så stor tillfredsställelse som vi kanske lärt oss att tro. Skaffa dig ett jobb som utmanar dig så att du får stimulans att ständigt utvecklas. Se till att ha en bra chef som ger dig erkännanden för dina framgångar och hjälper dig vidare mot nya utmaningar. Om du vill ha ett verkligt meningsfullt liv så välj en ledarroll som ger dig möjlighet att bidra till andra människors utveckling.

I ett företag räcker det inte att formulera en slagkraftig strategi utan det är också viktigt att strategin får styra hur företagets resurser (pengar, kompetens) investeras. Ofta styrs investeringsbeslut av jakten på kortsiktiga vinster vilket gör det svårare för företaget att nå sina strategiska mål.

Vi tänker nog alla att vi vill ha balans mellan jobb och fritid, men för många ambitiösa personer har jobbet en tendens att ta över. När vi ska fördela våra personliga resurser (tid, engagemang, uppmärksamhet, energi) styr vi ofta mot snabba belöningar. Känslan av att förbereda och genomföra en viktig presentation är direkt medan mödan att stötta en avvisande och provocerande tonåring ger utdelning först om ett antal år. Att satsa all tid i en viktig förhandling och sedan komma hem med en viktig affär kan ge dig en hjältegloria på jobbet, medan det är lätt att försumma en gammal vän. Det tar ofta lång tid innan våra gamla vänner ger upp vänskapen, men till sist slutar de att ringa. Du kanske jobbar natt och dag inför en viktig leverans och tvingas ställa in firandet av bröllopsdagen. Din partner står säkert ut länge men till sist händer det som ni lovat varandra aldrig skulle hända, skilsmässan.

När vi studerar bakgrunden till stora misslyckanden i näringslivet så handlar det ofta om att man valt den lätta vägen, den som ger direkt belöning. Om du betraktar privatlivet på samma sätt kan du se samma mönster, människor tenderar att lägga betydligt mindre resurser på det de egentligen anser är det viktigaste i deras liv.

Om du hela tiden försummar att göra det som är viktigt kommer ditt liv att kännas alltmer ihåligt och tomt. Ett tecken på det är att saker som tidigare var kul och stimulerande inte längre är det och att livet känns som en serie ”måsten”.

Väljer du att gå ett ledarutvecklingsprogram med oss på Protea Leadership får du arbeta med din livsuppgift. Den fyller samma funktion för dig som vision och strategi gör för en organisation. När du vet vad som verkligen är viktigt kommer du prioritera bättre i vardagen och därmed få ett mer framgångsrikt och tillfredsställande liv. Och känna dig riktigt nöjd med ditt liv.

 

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Bli den första att skriva en kommentar.

Din feedback