Satsa på din sociala förmåga!

Sociala förmågor som att kunna samarbeta, kommunicera, leda, tåla stress, jobba uthålligt och ta initiativ blir allt mer efterfrågade. Kognitiva förmågor som handlar om att analysera, se samband, minnas, göra beräkningar, dra slutsatser och sammanställa material blir samtidigt mindre viktiga. Är det då kört för mig som har en hög kognitiv nivå men som känner mig lite utanför i det sociala samspelet? Nej, satsa på din sociala förmåga och bli bättre genom träning!

 

satsa_på_din_sociala_förmåga_effektiva_team_protea_leadership

 

Slutsatsen om sociala och kognitiva förmågor kommer  ifrån en forskningsrapport från 2018. Man upptäckte att avkastningen i form av lön på social förmåga under perioden 1992 till 2014 fördubblades, medan den på kognitiv förmåga i stort sett låg stilla.

 

Är det DÅ kört för mig?

Vad kan jag göra som har en hög kognitiv nivå men som känner mig lite utanför i det sociala samspelet?

Satsa på din sociala förmåga genom att träna! Social kompetens är förmågan att läsa och förstå samspelet mellan olika människor och anpassa sitt eget beteende efter det. Det handlar inte så mycket om att vara en intressant person som tar plats, utan mer om att vara en skicklig lyssnare. Här är några saker du kan träna på som snabbt ökar din sociala kompetens:

  • Träna på att hålla ögonkontakt, åtminstone 50 % av tiden, med den du pratar med.
  • Var fullständigt närvarande i samtalet. Stäng ute andra tankar och inga ögonkast på telefonen eller datorn.
  • Intressera dig för den andra personen. När du tränar är det personen som är intressant, inte samtalsämnet.
  • Ställ frågor som får den andra att berätta mer.
  • Lyssna, lyssna, lyssna men glöm inte att visa att du är med och förstår.
  • Du behöver inte berätta saker om dig själv. Om du lyssnar uppmärksamt bjuder du på något som är värt mycket mer än dina berättelser.

Ta gärna en punkt i taget och träna på den ett tag tills den sitter och gå sedan till nästa. Minst ett träningssamtal per dag.

Som alternativ kan du gå ett Proteaprogram där den här typen av träning ingår. Det hjälper dig i karriären och det utvecklar dig som människa. Kontakta oss på Protea kan så kan vi diskutera det.

 

Tillbaka till undersökningen

Undersökningen vi pratar om är gjord på hundratusentals män vid mönstringen och vid senare uppföljningar. De data man fått fram har sedan jämförts med SCB:s lönestatistik och på så sätt har man fått fram ett samband mellan förmåga och lön. Mätningarna är gjorda på män men forskarna tror att samma sak gäller även för kvinnor. Du hittar rapporten här (Den ökande avkastningen på sociala förmågor av IFAU).

Undersökningar i andra länder kommer fram till liknande resultat. Orsakerna är sannolikt en ökande IT-användning tillsammans med robotisering, automatisering och AI (artificiell intelligens). Den ökande konkurrensen ställer krav på effektiviseringar som utsätter de kognitiva förmågorna mer än de sociala. Sociala förmågor är mycket svårare att automatisera.

Samma bild får man om frågar konsultköpande företag inom exempelvis IT, juridik, bygg och ekonomi om vilka egenskaper de vill att konsulterna ska ha. Då kommer kommunikativ, initiativrik, förmåga att arbeta självständigt och samarbetsförmåga högt på listan medan expertkunskapen mer ses som självklar. Här är en artikel om topp 10 egenskaper som gör dig till en framgångsrik konsult.

 

Vilka erfarenheter har du av att utveckla social kompetens? Kanske har du tips som du vill dela med dig av. Skriv i kommentarsfältet här nedanför.

Om du gillade den här texten så anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Skriv din epostadress i rutan högst upp i den högra spalten.

 

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.