Självkontroll och curlande föräldrar

Bra böcker kan ge inspiration på många sätt. I år har det kommit ut några intressanta böcker, som kanske kan vara något för dig? Även om denna bok inte handlar direkt om ledarskap så kan den bidra till att du förstår andra och dig själv bättre och därmed blir en bättre ledare.

Vi har läst ”Marshmallowtestet” av psykologen Walter Mischel med underrubriken; Att bemästra självkontroll.

Marshmallow_700 bok

Den handlar om ett omtalat experiment utfört på Stanford på slutet av 1960-talet. Här en länk till en film på Youtube från experimentet, mycket näpet. Det handlar om förmågan att skjuta upp belöningar och studien visar att den förmågan kan påverka hur väl en individ kommer att lyckas i sitt liv.

En intressant vinkling är kopplingen till hur föräldrar curlar sina barn. Föräldrar har i allt högre grad tagit som sin uppgift att se till att barnens liv alltid är trevligt. Det får inte finnas en enda bula på vägen och inte ska de behöva vänta på att få uppmärksamhet. Det gör att barnen inte lär sig att hantera obehag, samtidigt som det gör föräldrarna utmattade. Många föräldrar har förundrat sett hur deras barn, som fått allt det bästa hela tiden, saknar motivation till det mesta, skolan, träning, gå ut över huvud taget. De blir sittande framför sin datorskärm vid spel som ger ständiga bekräftelser eller vid sociala medier där de ängsligt bevakar antalet lajks och jämför sig på alla möjliga områden med jämnåriga från hela världen. Kanske ligger dessa faktorer också bakom ökningen av antalet ungdomar som blir deprimerade eller utbrända? Tankeväckande och lite skrämmande.

Kanske kan denna bok inspirera föräldrar att våga låta barnen bli arga och besvikna och ändå känna sig som bra föräldrar.

En koppling till ledarskap är en del av de attityder och reaktioner som chefer kan möta hos sina yngsta medarbetare, ibland kallade Generation Y. En del av förklaringen till dessa attityder och reaktioner kan du kanske hitta i den här boken.

Du kan till exempel köpa boken här.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Bli den första att skriva en kommentar.

Din feedback