Vad funderar ledare på hösten 2021?

Många frågor snurrar i huvudet på ledare denna höst. Distansarbete är här för att stanna. Hur ska ledarna hantera detta? Här är frågor som vi hört våra kunder lyfta hösten 2021. Har du fler frågor? Mejla till oss


distansarbete_hybridledarskap_hosten2021_protea_leadership

 


Nu när semestern är slut och de flesta har kommit igång att jobba igen väntar nya utmaningar nu när allt fler går tillbaka till kontoren. Dock inte alla, för det finns många som vill behålla en stor flexibilitet och kunna välja att arbeta hemifrån. Konsekvensen för ledarna blir att leda på plats och leda distansarbete, även kallat hybridledarskap.

vanliga frågor om distansarbete

Vad funderar ledare på inför ledarskapet post-covid, som förhoppningsvis kan komma igång under hösten 2021? Vi kan vara din samtalspartner. Boka ett förutsättningslöst möte och ta upp dina frågor.

 • Vad behöver jag göra för att behålla mina duktiga medarbetare? Många oroar sig för en ökad personalomsättning medan andra redan kan konstatera att det blivit så. När vi träffas mindre blir tröskeln lägre att lyssna på rekryterarnas förslag.
 • Hur ska vi behålla den goda stämningen i vår grupp? Före pandemin träffades vi på kontoret och ibland drog glada medarbetare i gång spontana aktiviteter som att ta med kollegor och spela padel eller gå ut för en AW. Kanske har ni haft Zoom-fika, men känner att nu behövs det något mer?
 • Hur ska jag veta att mina medarbetare som mest arbetar på distans mår bra, trivs och utvecklas?
 • Kan jag samla alla i gruppen för kickoff och andra aktiviteter? Om det finns ovaccinerade personer skapar det oro och problem. Ska bara vaccinerade få delta i kickoffen? Ledaren vill ju inte bli ansvarig om de ovaccinerade blir sjuka. Men samtidigt vill ledare få med sig alla, målet med en kickoff är att stärka gemenskapen. Detta har skapat ett svårlöst dilemma för ledarna.
 • Kommer jag någonsin att få träffa vissa medarbetare igen? Vissa medarbetare trivs alltför bra hemma och är ovilliga att komma till kontoret. Om man vill slippa distansarbete-myskläder-dator-protea-leadershipatt delta i en aktivitet kan man dra ”covid-kortet” och säga att man träffat en smittad person igår och därför måste stanna i hemkarantän. Dessutom vill alla ”covid”-hundar inte bli lämnade ensamma långa stunder. De är vana vid sällskap.
 • Facket uttrycker oro för att personer som väljer distansarbeteska bli ett B-lag och kanske få lägre lön och sämre chanser till utveckling. Ligger det något i det?
 • Hur ska jag som ledare kunna ta ett arbetsmiljöansvar för hemarbetsplatsen? Det är ju medarbetaren privata bostad. Hur ska jag kunna påverka där?

tips från coachen

Vi kommer inte svara på alla frågor i den här artikeln, men här kommer några tips.

 1. Om företaget inte redan har en tydlig plan för distansarbete så är det dags att ta fram den nu. Skapa tydliga förutsättningar så att alla vet vad som gäller.
 2. Lär känna dina medarbetare väl. Det gör du genom att samtala med dem, med din fulla uppmärksamhet. När förtroendet finns där löser många frågor sig på ett enkelt sätt.
 3. Vässa din digitala samtalsteknik. Kraven är högre vid digitala möten än när vi befinner oss i samma rum. Alltså behöver du tänka till. Vad kan jag bli bättre på? Att lyssna? Att skapa tydlig struktur i möten? Att ställa frågor i stället för att komma med lösningar? Att ha ett tydligt kroppsspråk?
 4. Planera din tid väl. Hösten har precis börjat och kalendern brukar fortfarande se tom ut. Passa därför på att tänka efter hur du vill disponera din tid. Lägg in tid i kalendern för avstämningar med medarbetarna, tider då du är tillgänglig för frågor och tider då du behöver arbeta fokuserat. När är det läge för distansarbete för dig? Lägg in de möten och aktiviteter du redan känner till för att se vilka veckor du redan vet att det blir mycket att göra och vilka veckor som blir lugnare där du kan planera in en aktivitet med dina medarbetare.

Har du fler bra tips till dina ledarkollegor i andra företag? Mejla till oss så sprider vi tipsen vidare här på bloggen.

Dessa frågor kommer ofta upp i våra ledarutvecklingsprogram. Känner du igen dig? Vi tar också gärna ett möte, på distans eller på överenskommen plats. Kontakta oss.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.