Vision för individen – din livsuppgift

Företag arbetar med vision och strategi, se tidigare artiklar. Behovet av en tydlig riktning finns även på individnivå. Att svara på frågan ”Varför?” som individ utmynnar i det vi kallar livsuppgift.

Protea beskuren 2


 

Livsuppgift är ett ord som låter stort, men låt mig avdramatisera det. Det handlar om att formulera i dina egna ord vad som gör dig riktigt nöjd och glad.

Det finns olika vägar att börja nysta i frågan. Här kommer två sätt.

Tänk dig att du har blivit riktigt gammal. Kroppen blir allt skörare och svagare och du bara vet att slutet inte är så långt borta. Men du känner dig nöjd med ditt liv och vet att du kommer att kunna lämna jordelivet utan ångest. Vilka val är det du då blickar tillbaka på och som bidragit till att du nu, inför livets slut, kan känna dig så nöjd och lugn? Vad har du gjort som du fortfarande är stolt och glad för? Börja med att skriva ner de tankar som kommer, utan att sortera, som en brainstorming med dig själv. När du är klar med det kan du börja sortera och sammanfatta din livsuppgift.

Ett annat sätt är att börja med att göra en lista över dina styrkor. Kanske är du målinriktad och drivande eller bra på att ta folk och att lyssna? Kanske är din styrka att kunna skapa en god stämning var du än är eller att inspirera andra att göra lite mer än de först tänkt och trott att de skulle göra? Ta gärna hjälp av några personer som känner dig väl för att få ihop en heltäckande bild av dina starka egenskaper och förmågor.

Sedan kan du göra en lista över olika kompetenser och verksamheter som du har erfarenhet av, det du brinner för och det du är särskilt kunnig inom. Sedan kommer den kreativa fasen, att lägga pusslet där du sammanfogar dina bitar till en helhet. Vad ser du då?

En del personer har väldigt stora livsuppgifter, som Nelson Mandela som bidrog till att ett helt samhälle ändrades i grunden, men de allra flesta har mindre uppgifter. Mindre betyder inte mindre viktig, utan alla behövs. Mötet med dig kommer att vara livsavgörande för flera personer, även om du kanske aldrig ens får reda på det. Protea stöttar Mattecentrum där volontärer hjälper skolungdomar med matteläxan så de kan upptäcka att matte är roligt och inte tråkigt och svårt. Det kan vara en livsuppgift som bygger på att tycka om matematik och att vara bra på att få kontakt med ungdomar

Vilken nytta har du av att skriva ner din livsuppgift? Den fungerar som en vägvisare. Varje dag fattar du ett stort antal beslut och när du vet din livsuppgift blir de allra flesta besluten enklare. Bara det är värt en hel del, eller hur? När du vet vad du vill kommer du lättare förverkliga det och då kan du känna dig nöjd. Nöjd med dig själv och nöjd med ditt liv.

Nu hoppas vi att du blivit inspirerad att skriva ner vad just din livsuppgift är. Om du vill ha ett bollplank är du välkommen att kontakta oss på Protea Leadership.

Målet med livet är att finna och utveckla din gåva. Meningen med livet är att ge bort den.

David S. Viscott

PS. Blomman på bilden är en Protea, den blomma som vårt företag är uppkallad efter.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Bli den första att skriva en kommentar.

Din feedback